περισσότερα →
Η μητέρα Φύση προίκισε τη Σάμο με μία πλούσια βιοποικιλότητα που όμοια της δύσκολα συναντούμε σε άλλο νησί του Αιγαίου.
Στο νησί ευδοκιμούν τα οπωροφόρα δέντρα, όπως κερασιές και μηλιές που παρατηρούνται στο βορεινό τμήμα. Συστηματικά καλλιεργούνται περισσότερο τα Εσπεριδοειδή στα χαμηλότερα υψόμετρα. Η ποικιλία πορτοκαλιών Merlin αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών του νησιού, και προϊόν εξαγωγής στα γειτονικά νησιά
Τα Αμπέλια απαντώνται σε εκτεταμένες καλλιέργειες με κυρίαρχη ποικιλία το μοσχάτο άσπρο σταφύλι Σάμου. Μεγάλες εκτάσεις του νησιού καλύπτουν οι Ελιές, οι οποίες και αποτελούν την κύρια καλλιέργεια, χαρίζοντας τους καρπούς τους για βρώση αλλά και ελαιοποίηση.
Η Σάμος χωρίζεται από ανέμους σε τρεις ζώνες με διαφορετικό κλίμα. Περισσότερο από το 1/4 του νησιού καλύπτεται από Πευκοδάση στις βόρειες ορεινές περιοχές κυρίως και λιγότερο στα νότια. Μικρότερης έκτασης αλλά εξίσου εξαιρετικής ομορφιάς υπολογίζονται τα υπόλοιπα δάση στα οποία παρατηρούμε ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο να απαρτίζεται από άγριες αυτοφυείς ορχιδέες, πουρνάρια, μαστιχόδεντρα, αγριελιές, κέδρους, χαρουπιές, ρεικιές, μυρτιές, κοκκορεβιθιές, κουμαριές, κάπαρη, και ασπάλαθους.
Στα υγρότερα σημεία του νησιού, κοντά σε ρέματα, πηγές ή μέρη με υψηλότερη υγρασία εδάφους αναπτύσσονται υγρόφιλα δέντρα (όπως Πλάτανος, Δάφνη, Ιτιά), θάμνοι (όπως Πικροδάφνη, Λιγαριά), και αναρριχώμενα (όπως Βάτος, Αρκουδόβατος, Κισσός)
Άγονα, πετρώδη, ξηρά και χαλικώδη εδάφη προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν φρυγανώδεις και αγκαθωτοί ημίθαμνοι όπως η Ρίγανη, ο Σιδερίτης (τσάι του βουνού), το Θυμάρι, το Θρουμπί, η Αστουβιά, η Σάλβια, η Κνούλα, η Αφάνα και άλλα πολλά.
Η μονοετής βλάστηση αφθονεί στις γεωργικές εργασίες, με τα χειμερινά και ανοιξιάτικα Ψυχανθή και τα Αγρωστώδη να κυριαρχούν με πολύ καλή ανάπτυξη, λόγο του ιδιαίτερα γόνιμου εδάφους του νησιού. Η ζωή τους ξεκινάει μετά τα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου και τελειώνει μετά το τέλος του Ιουνίου. Καλλιέργειες θερμοκηπίου και υπαίθρου ανθοκομικών και κηπευτικών ειδών, αποτελεί ένα ακόμη είδος της γεωργικής δραστηριότητας στο νησί.
Οι βιολογικές καλλιέργειες επίσης ευνοούνται χαρίζοντας μας μία πλούσια ποικιλία αρωματικών φυτών, χρήσιμα στον χώρο της κοσμετολογίας.